Wednesday, December 30, 2009

Street Magic Competition FMS



Laman web fuyoomagicstation.com sedang mengadakan pertandingan street magic. Pertandingan ni terbuka kepada magician-magician di Malaysia. Mudah sahaja untuk sertai pertandingan ini. Rakamkan magic anda, buat suntingan kemudian upload dalam laman web fuyoomagicstation.com . Hadiah cukup lumayan kepada pemenang-pemenang pertandingan. Bukan setakat hadiah malah menjadi salah seorang Crew FMS. Jangan lepaskan peluang ini. Setidak-tidak pun tunjukkan bakat anda sebagai street magic magician, jangan simpan bakat anda di rumah hingga basi macam roti yang tidak dimakan seminggu. Tonjolkan bakat anda, meriahkan magic di Malaysia.

Berita baik, saya akan menyertai pertandingan street magic ini. Saya mahu bersama-sama rakan magician yang lain untuk menonjolkan bakat dan kehebatan dalam street magic. Pertandingan ini sekali gus dapat melihat sejauh mana kehebatan magician tersebut membentuk persembahan beliau hingga dikagumi oleh penonton-penontonnya. Cepat sertai pertandingan ini. tarikh tutup 3o Januari 2010.

Saya telah menghantar dua video street magic saya. untuk pertandingan tersebut Anda boleh lihat dalam channel youtube saya. Sila beri komen dan semoga terhibur.





Wednesday, December 23, 2009

Holiday at Sandakan


Saya sekarang berada di Sandakan. Saya bercuti bersama isteri dan anak saya. Perjalanan mengambil masa sehari. Ini kali ke dua saya ke bandar Sandakan ini. Sebelum ni saya pergi 6 tahun yang lalu. Banyak yang sudah berubah. Saya rasa seronok dapat bercuti di Sandakan. kalau berkesempatan saya akan buat magic. Kepada orang-orang Sandakan, hubungi saya sahaja ok. Saya akan berjumpa dengan anda.

Sunday, December 20, 2009

New Price magictawaushop


  1. Magnet Ring 16mm & 18 mm (RM90)
  2. WAX ( RM20)
  3. Invesible Thread (RM30)
  4. Flash paper (RM60)
  5. Punch Hole Card (Bicycle) - (RM70)
  6. Double Back Bicycle Card (Red) - (RM2.00)
  7. Color Change (Bicycle) (RM70)
  8. Wiregrams 8 of Diamond (RM80)
  9. Wiregrams 7 of Heart (RM80)
  10. Vanishing deck (RM50)
  11. Three Card Monte (RM30)(Out Of Stock)
  12. Shrinking Card Case (RM60)
  13. Flash Straigh Flush (Bicycle) (RM70)
  14. Cardtoon magic #2 (RM70)
  15. Awatewai (RM110)
  16. Angel Deck RM60
  17. Cardtoon Magic#1 (RM70)
  18. Bicycle Deck Red (RM15)
  19. Bicycle Deck Blue (RM15)
  20. Marked Deck+ Stripper (RM30)
  21. Svengali Deck (RM20)
  22. Transform Deck (RM70)
  23. Moving Point 4 to 6 Diamonds (RM80)
  24. Moving point 3 to 5 Diamonds (RM80)
  25. Hover Card with CD (RM60)
  26. Thumbtip Small & Medium (RM20)
  27. Torch To Rose (RM70)
  28. Sponge Ball To Square (RM30)
  29. Perfect Bend Spoon (RM80)
  30. OREO Bite (RM60)
  31. Magic Book (RM60)
  32. Invisible Zone Case (RM40)
  33. Fire Wallet (RM90)
  34. D'Lite Red (RM80)
  35. Appearing Rose (RM80)
  36. WOW! (RM90)
  37. Pen Through Anything (RM90)
  38. Color It (RM20)
  39. Flattened Dice (RM20)
  40. Exploding Dice (RM20)
  41. Color Changing Chips (RM20)
  42. Money Printing Machine (RM20)
  43. Wand To Snake (RM120)
  44. Three In One (RM10)
  45. Terapung-Floating Tutorial (RM80)
  46. Frozen In Time (RM150)
  47. Interlinking Ring (RM120)
  48. 25' Rope (White) - RM40.00
  49. Rinky Dinky ring to key - RM70.00
  50. Liquid From Newspaper - RM50.00
  51. Light Bulb Magic - RM70.00
  52. Card to wallet - RM80.00
  53. Airborne with the greatest - RM80.00
  54. Thread Boss I.T.R - RM60.00
  55. Ciggarette Trough Card -RM60.00
  56. Appearing Candle (Red) - RM90.00
  57. Appearing Candle (White) - RM90.00
  58. Appearing Cane Plastic (black) RM90.00
  59. Multi Playing Ball Yellow-RM70.00
  60. Tv Card Frame-RM200.00
  61. Prediction Made Visible-RM130.00
  62. Frog Become Prince- RM50.00
  63. Moving Point 6 to 8 Diamond- RM90.00
  64. Optical Wallet- RM70.00
  65. UV NightShades by Mark Allen&Paul Harris - RM150.00
  66. Power Reel - Remote Control- RM210.00
  67. Torch Of Five To Cane- RM220.00
  68. Miracle Card Case - RM40.00
  69. CD Aku Magic (RM10)
  70. CD Ekstreme Magic (RM10)
  71. Instant Kubick - RM30
  72. Fantastic Easy Flower Effect - RM60
  73. TelekinetiCredit - RM80
  74. Ciggarette To Nose - RM80
  75. Foam Brick - RM20
  76. Flash Paper Ultimate Blue Fire - RM70
  77. Slush Powder - RM30
  78. D'Lite Blue - RM80
  79. The Raven RM60

Monday, December 14, 2009

Crew Fuyoo Magic station.


Semenjak pelancaran laman web fuyoo magic. Ramai magician-magician telah mendaftar menjadi ahli. Saya berasa sangat seronok akan perkembangan ini. Beberapa topik telag dibuka diruangan forum berkenaan. Saya telah memohon untuk menjadi moderator crew FMS. Seramai 5 orang yang diperlukan.

Saya telah diterima sevagai salah seorang crew FMS. Saya sangat berterima kasih kepada Shahril dan rakan-rakannya kerana memberi kepercayaan kepada saya untuk menjadi salah seorang crew FMS. Saya akan pastikan laman web FMS akan aktif dan ceria secara tidak langsung menaikkan profesion magic di Malaysia. Sekali lagi terima kasih saya ucapkan.

Wednesday, December 9, 2009

Fuyoo Magic Station




Kepada peminat setia rancangan FUYOO MAGIC, (termasuk saya sendiri). Syahril dengan rasminya membuka laman web fuyoo magic. Anda boleh layari laman ini: http://www.fuyoomagicstation.com/

Laman web beliau mempunyai berita-berita mengenai magic di Malaysia. Selain itu, peminat boleh memasukkan video-video magic ke dalam laman beliau. Laman beliau juga turut menjual barangan-barangan magic untuk peminat-peminat magic di Malaysia. Bukan itu sahaja, anda boleh bertanya dan berbicang mengenai hal-hal magic di Malaysia melalui forum laman tersebut. Banyak lagi yang menarik di laman web beliau. Mari daftar menjadi ahli beramai-ramai. Meriahkan magic di Malaysia, jadikan magic suatu komuniti untuk bersatu menjadi magician yang terbaik.

Saya ucapkan terima kasih kepada Syahril atas laman web beliau. Oleh kerana saya juga di antara peminat setia fuyoo magic, saya ucapkan tahniah atas laman web tersebut. Ayuh meriahkan magic di Malaysia. Jangan lupa layari http://www.fuyoomagicstation.com/

Sunday, November 29, 2009

The Best Street Magician 2009


English Version

“The best street magic 2009” that is the title that I can give to Cyril Takayama. The magic show that he was performed was so cool and amazing. Two episode which already on air from his own television program shows called “simply magic” in AXN channel is enough to prove that Cyril is The Best Street Magician in 2009.

Why I said like that???? First, when the whole program was shown, what I can look Cyril only performs his simple magic trick, but he manages to attract people to amaze with it. Suitable with his television program shows title “Simply Magic”. I really amaze to look on Cyril for performing his simple magic tricks become a magic that people can amaze and entertain.

Many respond from audience through his magic have proven his wonderful shows. There are many things that I can learn from Cyril magic shows. I really like Cyril skills to capture his audience heart and interact with them, and how he manages his shows until it can give big impact to people who watch it. Beautiful, arrange and interesting.

Many my colleagues call and message me to have a talk about his magic shows. I really want to say thank you for my friend who share their story about Cyril Takayama.To anyone who misses his shows, you can watch it in channel youtube from my friend Vincent. Thank you to Vincent for uploading Cyril magic videos in youtube. I never get tired and bored watching Cyril magic trick.

Next week was the last episode for Cyril Takayama television program shows. He will perform his magic trick in Taiwan. I was so sad to know this will be the last episode for his program shows. I am really sure that all magic fans goanna miss his show too. Thank you to Cyril Takayama for giving inspiration to all magicians in this Asian region.

The video on the top is one of his magic shows that I really like. Look how Cyril Takayama performed his magic…. That is Magic!!!!

Versi Bahasa Melayu

The best street magician 2009....itulah yang saya boleh berikan untuk Cyril Takayama. Persembahan magic yang ditunjukkan sangat hebat dan sungguh mengagumkan. Dua episod telah ditayangkan menerusi rancangan beliau iaitu "Simply Magic" di AXN Channel sudah memadai untuk mengelar Cyril sebagai magician jalanan yang terbaik bagi tahun 2009.


Kenapa saya bercakap sedemikian? pertama, sepanjang rancangan tersebut disiarkan apa yang saya lihat Cyril hanya mempersembahkan magic yang mudah tetapi impak daripada magic mudah tersebut sangat mengagumkan. Bersesuaian dengan tajuk rancangan beliau "Simply Magic". Betapa kagumnya diri saya melihat Cyril mempersembahkan magic yang mudah menjadi magic yang sangat dikagumi dan menghiburkan.

Respon orang ramai terhadap magic beliau membuktikan kehebatan persembahan beliau. Banyak yang saya dapat pelajari daripada persembahan Cyril. Saya sangat suka cara Cyril berinteraksi dengan penonton, cara Cyril mengatur persembahan sehingga meninggalkan impak yang besar kepada sesiapa yang menontonnya. Sungguh cantik, teratur dan menarik.

Ramai juga rakan-rakan seperjuangan menelefon dan sms saya berbual tentang persembahan magic beliau. Saya ucapkan terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi berkongsi cerita tentang Cyril Takayama.

Kepada sesiapa yang terlepas melihat persembahan beliau. Anda boleh saksikannya di dalam channel youtube rakan saya Vincent "http://www.youtube.com/user/cardevect" .Terima kasih Vincent kerana memasukkan video-video magic beliau ke dalam youtube. Berulang kali saya melihat magic Cyril, tak pernah rasa bosan dan jemu.

Minggu hadapan adalah episod terakhir rancangan Cyril takayama. Beliau akan membuatpersembahan di negara Taiwan. Rasa sedih rancagan Cyril akan berakhir minggu hadapan. Pasti semua peminat magic akan merindui persembahan beliau. Terima kasih Cyril Takayama. Kau banyak memberi inspirasi kepada kami sebagai magician di kawasan Asia ini.

Video di atas ini diantara persembahan yang paling saya suka. Lihat bagaimana cara beliau mempersembahan magic ini.....itulah magic!!!

Monday, November 23, 2009

Arcane Deck From Ellusionist


Saya baru sahaja memiliki "White Arcane Deck", saya beli di www.themagicstreet.com , Arcane Deck ini adalah deck keluaran terbaru Ellusionist. Saya terus terang, card ini memang cantik dan berkualiti tinggi. Kesenian dalam gambar pada kad-kad tersebut memukau saya untuk merenung setiap dari kad tersebut.

Saya terpegun dengan gambar yang terdapat pada kad JOKER. Inilah JOKER yang paling cute dan cantik yang pernah saya jumpai sebelum ini. Saya pilih warna putih kerana ia mudah untuk dipersembahkan kepada umum. Berbanding warna hitam, walaupun cantik tetapi bagi saya ia kurang sesuai untuk dibuat magic, mungkin magic yang tertentu sahaja.

Saya telah membuat beberapa rakaman magic menggunakan Arcane Deck ini di Kompleks Stadium Tawau. Saya ucapkan terima kasih kepada yang sudi melihat persembahan magic saya di kompleks tersebut. Walaupun ada segelintir yang masih tak paham akan persembahan magic.

Tidak ada masalah untuk membiasakan diri dengan Arcane deck ini, kelicinan card tersebut perlu dibiasakan ditangan kita. Saya tidak bermasalah dengan Deck ini. Saya rasa sayang juga deck ni dijadikan untuk persembahan magic....terlalu cantik!!!! Kepada yang belum memilikinya. saya sarankan anda untuk memiliki deck ini. Anda pasti berpuas hati memiliki Arcane Deck ini. Anda boleh lihat persembahan magic saya dengan Arcane Deck ini dalam channel youtube saya. Semoga terhibur....



Monday, November 9, 2009

Cyril : Simply Magic


Siapa tak kenal Cyril Takayama? Magician yang paling kreatif dan mengagumkan di dunia ini. Persembahannya memukau sesiapa sahaja yang melihatnya. Kini beliau akan muncul dalam channel AXN pada 19 November ini menerusi rancangan "Simply Magic". Saya tidak sabar untuk melihat rancangan ini minggu hadapan. Iklan rancangan Simply magic ni pun sudah cukup memukau.

Beliau seorang magician berbangsa Jepun-France. Beliau pernah muncul dalam rancangan T.H.E.M yang sangat popular di Amerika, Kehebatan beliau yang saya sangat kagum adalah persembahan magicnya. Cyril boleh jadikan magic mudah menjadi magic yang mantap. Dia selalu menggabungkan pelbagai magic menjadi satu persembahan yang sangat mengagumkan.

Jangan lepaskan peluang untuk melihat rancangan terbaru beliau di channel AXN pada 19 November ini. Persembahan magicnya banyak memberi inspirasi, idea dan motivasi kepada saya untuk memperbaiki persemabahan magic saya. Satu hari nanti, saya pasti akan bersama-sama Cyril membuat persembahan magic. Ya saya pasti.....


Sunday, November 8, 2009

To Expensive.... (Result)


Gambar di atas adalah kenangan bersama-sama dengan anak murid nasyid saya. Kami meraihkan kemenangan tempat pertama dalam pertandingan nasyid peringkat daerah Klang.

Setelah seminggu lebih menjalankan undian terbuka, akhirnya saya dapat membuat beberapa kesimpulan melalui undian tersebut. 25% bersetuju menjual barangan magic pada harga yang mahal, aku pasti yang mengundi link ni mesti Tauke Kedai Magic. Manakala 75% memilih tidak bersetuju kerana ramai yang ingin belajar magic, saya pasti yang mengundi link ini adalah anda yang ingin belajar magic.

Bagi diri saya kedua-dua jawapan mempunyai alasan tersendiri. Barangan magic sangat mahal adalah perlu, ini disebabkan rahsia magic tersebut. Magician sejati tidak akan sesekali membocorkan magicnya kepada orang lain melainkan ada oarang sanggup membeli magic berkenaan pada harga yang mahal. Saya pasti juga orang yang membeli barangan magic pada harga mahal sama sekali tidak akan membocorkan rahsia magic berkenaan kerana ia tidak berbaloi dengan wang yang dilaburkan.

Setiap trick magic pasti ada penciptanya, dan kita perlu menghormati penciptanya dan membeli ilmu magicnya pada harga yang berbaloi. Sekiranya barangan magic dijual pada harga yang murah, saya pasti semua rakyat Malaysia tahu membuat magic dan Magician di Malaysia pasti gulung tikar tidak boleh cari makan. Jadi ia sangat berbaloi barangan magic dijual pada harga mahal. Magic hanya boleh dimiliki oleh magician sejati. Magician sejati pasti sanggup membeli barangan magic pada harga mahal kerana untuk memiliki ilmu magic itu lebih penting berbanding harga magic berkenaan.

Namun tidak semua orang ingin belajar magic, sesetengah orang hanya gemar melihat magic dan sama sekali tidak ingin menahu rahsia magic tersebut. Ada juga orang sama sekali tidak suka akan magic dan menganggapnya magic sebagai satu aktiviti yang bodoh ( pesanan ini ditujukan kepada pengutuk-pengutuk magic di Malaysia) . Hanya golongan tertentu yang hanya ingin belajar magic. Macam blog magic saya ni juga, tidak semua rakyat Malaysia membaca dan tahu blog saya ini. Hanya yang berminat dengan magic dan ingin tahu perkembangan magic pasti melayari blog saya.

Golongan yang ingin belajar inilah yang sangat-sangat berharap barangan magic boleh dimiliki pada harga yang berpatutan termasuk saya. Ini disebabkan ada beberapa Kedai magic di Malaysia ini sangat tamak menjual harga barangan magic sehingga melampaui batas. Dalam erti kata lain "Cekik Darah". Bagi saya jual lah barangan magic tersebut pada harga yang berpatutan. Saya pasti golongan yang sangat-sangat ingin belajar magic adalah terdiri daripada pelajar sekolah, kolej dan Universiti. Golongan ini tidak mempunyai wang yang banyak untuk membeli barangan magic. Mereka terpaksa menabung, meminta wang dengan orang tua dan ada juga yang terpaksa menjual barangan mereka semata-mata untuk membeli barangan magic tersebut.

"Berputih Mata" itulah perkataan terakhir sekiranya gagal memiliki barangan magic tersebut. Bagi yang tegar ingin memiliki terpaksalah tunggu bertahun lamanya.

Kesimpulannya, barangan magic perlu dijual pada harga yang berpatutan. Ada barangan yang perlu dijual pada harga mahal dan ada juga barangan yang perlu dijual harga rendah. Namun sekiranya anda magician sejati anda tidak akan hiraukan harga barangan tersebut. Apa yang penting ilmu berkenaan berjaya dimiliki. Terima kasih kepada yang sudi mengundi dan menyokong magictawau. Meriahkan magic di Malaysia. Magicccc!!!!

Wednesday, November 4, 2009

Justin Chung meet me...


Semalam saya di datangi seorang lagi magician iaitu "Justin Chung". Beliau seorang magician yang sangat aktif di Kuala Lumpur, sering membuat persembahan magic sekitar Lembah Klang. Saya pun tak kenal dia juga..hahahahaha... Tapi yang saya kenal dia adalah rakan sekelas saya waktu sekolah menengah dahulu di SMK Kuhara Tawau.

Kami sama-sama terkejut yang kami adalah rakan sekelas. Saya lagi terkejut dia magician yang hebat di Kuala Lumpur. Oleh kerana kami sudah lama tidak berjumpa, sembang kami pun lama dan melalut hingga kesemua aspek. Masa disekolah dahulu dia diantara pelajar cina yang mudah dibawa bercerita, tapi disekolah dahulu tak la rapat sangat dengan dia.

Beliau salah seorang peserta Malaysia Magic Festival 2009 di Subang Parade. Beliau beraksi dalam close up magic, tapi beliau kalah dengan magician Filipina. Sekurang-kurangnya dia salah seorang peserta yang mewakili Malaysia. Itu sangat-sangat membanggakan bagi saya. Saya seperti biasa ingin melihat magic-magic yang hebat daripada beliau. Saya sangat terpukau kecepatan tangannya. Pengalaman dan pengaruhnya dalam magic sangat meluas. Saya sangat seronok dapat berkongsi cerita dengan beliau.

Saya harap beliau berjaya dalam bidang yang diceburi. Saya juga ucapkan jutaan terima kasih kerana sudi berjumpa dan bersembang dengan saya. Ada masa bawa-bawa lah saya perform magic ok.

Tuesday, October 27, 2009

To Expensive....

Are you agree if magic props sales to expensive? you can vote this question at left at my blog. just clicks yes or no. Thank you choose magictawau blog.

Adakah anda bersetuju jika barangan magic dijual pada harga yang mahal? sila undi disebelah kiri blog saya. Undian anda penting untuk magician di seluruh dunia. Terima kasih.

Saturday, October 24, 2009

Lawrence Tan at Tawau


Lawrence Tan, famous magician at Sabah. Telah menggegarkan Tawau dengan persembahannya yang memukau. Beliau menghubungi saya sehari sebelum show tersebut. Pada permulaannya beliau hanya memperkenalkan nama sahaja dan mahu berjumpa saya dan membeli barang magic. Saya pun seperti biasa mengalu-alukan kedatangan tetamu yang datang ke Tawau dan ingin membeli barangan magic daripada saya.

Namun halangan melintang membuatkan saya sukar untuk berjumpa beliau. Beliau menginap di Hotel Permonand ...betul ka ejaan hotel tu...hantam saja la...Lebih kurang jam 4 petang barulah beliau memperkenalkan diri dan tujuan datang ke Tawau. Stelah saya tahu beliau adalah Lawrence Tan saya segera dengan pecut menuju ke tempat beliau.

Kami berjumpa di bandar Tawau, kemudian membawa beliau ke rumah untuk membeli beberapa barangan magic. Beliau menceritakan latar belakang dan pengalaman beliau dalam bidang magic. Sangat jauh dan lama pengalaman beliau dalam bidang ini, berbanding saya yang baru beberapa tahun jagung... Setelah selesai membeli barang beliau menjemput saya untuk melihat sendiri persembahan beliau pada malam itu.

Tanpa membuang masa saya bersiap dan menuju ke tempat persembahan beliau. Persembahan yang beliau buat sempena Nippon paint Dinner. Dari pakaian hingga peralatan beliau sudah menunjukkan beliau seorang magician yang profesional. Kebetulan Zam rakan magic juga bekerja di hotel berkenaan. Kami berdua pun berabis la menuntut ilmu dengan beliau. Macam-macam beliau ajar. Kami masing-masing menunjukkan magic kami, kemudian beliau turut menunjukkan magic kepada kami. Kami hanya mampu tercengang melihat persembahannya.

Saya telah merakam dan uploadkan ke dalam channel youtube saya performance beliau pada malam itu. Panjang performance nya malam tu....apa pun Five star untuk beliau.....saya tabik dengan cara beliau mempersembahkan magic di atas pentas sangat profesional. Saya akan ambil iktibar dengan cara beliau untuk memperbaiki lagi persembahan magic saya.

Saya ucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada Lawrence Tan kerana sudi bertemu saya. Saya sangat kagum dengan anda. kalau ada persembahan magic lagi jemput-jemputlah saya ...he,he,he....kaya raya performance dengan beliau...

Last words for you Lawrence "Your A Great Magician"...

Wednesday, October 21, 2009

Project Alpha: Adidas Action 3


Sekali lagi saya gunakan silap mata saya untuk mengiklankan produk Adidas. Ini adalah sebahagian daripada "Project Alpha blog contest" anjuran nuffnang dan Adidas. Hadiahnya cukup lumayan untuk dimenangi, tidak salah kalau kita mencuba. Untung nasib siapa yang tahu.

Adidas Action 3 deodorant adalah produk terbaru dari adidas. Ia sesuai digunakan untuk individu yang aktif bersukan. Ia bukan sahaja memberi keselesaan, malah memberi kesegaran sepanjang masa. Ia harum, murah dan boleh didapati di kedai-kedai berhampiran rumah anda.

Miliki produk ini, ia sangat sesuai untuk semua golongan tidak kira bangsa dan kaum. Ia mudah dibawa kemana-mana dapat menyahkan bau ketiak yang tidak diingini....itulah MAGICCCC!!!!

Monday, October 19, 2009

Magic sangat diperlukan di Malaysia...


Setelah hampir seminggu undian dijalankan, hampir 80% pengundi memilih "ya, ramai meminati magic dan sangat diperlukan". Manakala 5% undian memilih "Tidak, silap mata bukan budaya rakyat kita." dan 15% mengundi "Mungkin, mengikut keperluan masyarakat.

Nyata dan jelas silap mata di Malaysia ini baru mula berkembang dan akan terus berkembang. Masa depan silap mata untuk dijadikan sebagai kerjaya adalah sangat cerah. Mungkin untuk masa ini, masih ramai yang mendapat info tentang persembahan magic di Malaysia. Mungkin juga ramai beranggapan tidak ramai rakyat Malaysia yang tahu buat magic. Ataupun ramai beranggapan silap mata rakyat Malaysia tidak hebat seperti luar negara. Sedangkan ada yang jauh lebih hebat daripada David Blaine...macam aku la...hahahahhahaha...PERASANTAN...

Pendedahan tentang persembahan magic masih belum meluas lagi diikalangan rakyat Malaysia, hanya segelintir golongan sahaja yang tahu akan kelebihan persembahan magic dalam sesebuah majlis. Jadi saya boleh membuat kesimpulan kerjaya magic di Malaysia masih mempunyai masa depan yang cerah. Saya pasti akan ada ahli silap mata di Malaysia bergelar jutawan dengan hanya membuat magic. Mungkin sudah ada kot? Ashlem Roy?...mungkin juga?saya kurang pasti pula... Jadikan magic sebahagian daripada hidup anda....MAGICCC!!!!

Sunday, October 18, 2009

Cover Line.....



Hari ini sekolah saya mengadakan sambutan raya sempena program RIMUP yang dirasmikan oleh YB Dato Haji Taufiq Abu Bakar Titingan....Tapi YB tidak dapat hadir atas urusan kerja..yang merasmikan majlis tersebut adalah wakil beliau , apa namanya ya? aku pun dah lupa pula, yang saya ingat Ketua Wanita UMNO Tawau.

Sambutan raya tersebut sangat meriah, ramai ibu bapa, kakak, abang dan adik-adik datang memeriahkan majlis tersebut. Semua memakai baju raya yang berwarna warni dan berkelip-kelip. Pelbagai juadah disediakan, hingga tak tertahan melihatnya. Perut berkeroncong sahaja melihat makanan yang disediakan. Selain itu, pelbagai persembahan juga disediakan untuk pengunjung yang datang, mahupun persembahan dari sekolah juga jemputan yang hadir.


Antara persembahan yang dipersembahkan termasuklah koir dari murid tahun enam (dibawah bimbingan cikgu alif), persembahan sajak wakil daripada UMNO Juga persembahan bercerita dariapada juara bercerita peringkat kebangsaan iaitu.....siapa namanya ya? aku tak ingat la pula....yang aku ingat dia dari sekolah cina..memang hebat budak tu bercerita....

Majlis berehat sementara disusuli dengan jamuan makan. Sambil menjamu selera persembahan nyanyian daripada wakil UMNO sekali lagi menggamat suasana walaupun dia nyanyi tak la sedap sangat. Saya baru ja mahu menikmati hidangan sudah ada kerja yang menyusul. pada hari tersebut saya dilantik sebagai AJK Persembahan dan AJK PA sistem....sibuk gila dibuatnya aku....

Selepas menjamu selera, persembahan diteruskan dengan pertandingan pakaian beragam, aku pun stand by la CD lagu. Tengah-tengah buat persiapan tiba-tiba elektrik terpadam...keadaan menjadi sunyi sepi...Apa lagi semua program dan persembahan terpaksa tertangguh. Semua guru menjadi panik....Ibubapa dah mula bising...jemputan pun dah kipas-kipas kepanasan...

Aku tanpa membuang masa naik ke atas pentas dan terus memperkenalkan diri dan membuat persembahan magic...Suasana menjadi gamat semula...murid-murid bersorak keriangan melihat aku ingin membuat persembahan magic...Magic rope, Distortion dan Instic menjadi pilihan aku. dalam keadaan yang tidak bersedia aku terpaksa menyediakan diri aku. Nasib baik aku ada bawa beberapa barang magic dalam beg aku. selepas persembahan yang ketiga elektrik pun hidup semula. Semua menarik nafas lega....



Setelah selesai majlis, ramai juga yang jumpa saya minta buat magic. Saya buat la beberapa magic, respon sungguh baik dan hebat. Sayang sungguh tiada siapa yang buat record. Susah juga jadi hero hindustan ni.....Yang malangnya aku kelaparan tak dapat makan....semua hidangan habis lesap bagai taufan yang melanda....tapi aku seronok hadirin yang hadir terhibur dengan persembahan magic aku...MAGICCC!!!

Wednesday, October 14, 2009

Magic di Malaysia mempunyai masa depan?


Soalan ini sering berlegar-legar difikiran magician terutamanya magician di Malaysia. Saya pernah mendapat sms dari rakan magician "Zaidi Fuyoo Magic" menanyakan soalan sedemikian.

Bolehkan silap mata ini boleh dijadikan sebagai kerjaya? Adakah rakyat Malaysia memerlukan magician? Apakah respon rakyat Malaysia tentang magic? banyak lagi menjadi persoalan dikalangan magician di Malaysia ini. Ayuh magician dan rakyat malaysia saya perlukan undian anda.

Sebelah kiri blog saya ada soalan undian, anda boleh klik 3 jawapan pilihan, sama ada YA, TIDAK atau MUNGKIN. Undian anda penentu masa depan.

Sunday, October 11, 2009

605 Deck from Lee Asher


Saya telah menerima hadiah daripada Lee Asher berupa 605 Deck berwarna hijau eksklusif untuk pemenang-pemenang pertandingan video magic beberapa minggu yang lalu. Saya juga menerima sepucuk surat dan sekeping card yang ditandatangani oleh Lee Asher. Saya rasa amat bertuah dengan kemenangan ini. Ini sejarah paling manis sepanjang karier saya sebagai magician. Saya berterus terang saya bukan seorang card flourish, saya sudah untuk belajar tetapi masih gagal. Sedikit asas tentang flourish card boleh juga saya kuasai. Berbanding dengan rakan-rakan saya yang lain seperti Taufiq dan Wan.....ternganga mulut aku tengok dorang buat flourish.....

Deck 605 ini saya akan simpan sebagai kenangan saya, bukan sahaja deck saya simpan. Sampul suratnya pun aku simpan sekali. Mana tak nya LEE ASHER yang pos surat tu. saya banyak menerima SMS dan komen dalam youtube daripada rakan-rakan tentang kemenangan saya dalam pertandingan ini, saya ucapkan jutaan terima kasih, sokongan kamu menaikkan lagi semangat saya untuk terus berjuang dalam magic.

Bagi diri saya, magic bukanlah untuk kita menunjuk-nunjuk. Saya tidak mengaku diri saya hebat dan paling power di Malaysia ini. Tujuan utama saya adalah untuk menghiburkan orang lain, Saya suka orang lain tersenyum dan kagum melihat magic saya. Saya suka mempelbagaikan magic saya, saya lebih gemar menggunakan bahan yang sedia ada disekeliling untuk saya mempersembahkan magic.

Walaupun saya dikritik dan kadang-kadang dihina dalam youtube juga melalui SMS. Saya tidak kisah dengan semua itu, Apa yang penting bagi diri saya? Saya gembira dengan apa yang saya buat..... untuk maju kehadapan jangan sesekali undur ke belakang. Buat yang terbaik untuk yang terbaik bagi diri sendiri.

Kebelakangan ini saya amat sibuk dengan kerja sekolah saya, ya bertimbun-timbun kerja sekolah. Jadi video magic mungkin tertangguh untuk beberapa minggu ini. Sehingga selesai semuanya, saya pasti akan kembali menggegarkan dunia magic di Malaysia. Saya sangat mengalu-alukan kepada rakan-rakan yang ingin belajar magic. Tetapi harus di ingat sebagai magician sejati "Biar Pecah Di Perut Jangan Pecah Di Mulut"

Saturday, September 26, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2009

Selamat hari raya aidilfitri saya ucapkan kepada kawan-kawan, pelanggan dan semua yang mengenali saya. Saya dan famili saya memohon maaf zahir dan batin atas kesalahan yang dibuat. Kesibukan raya ni membuatkan saya tidak berkesempatan untuk menulis apa-apa dalam blog ini. Ditambahkan lagi saya terkena demam panas. saya sempat membuat cerita pendek tentang raya di kampung saya...Enjoy!!!!



Monday, September 14, 2009

Winner 605 Contest.




Greetings!

I'm writing to let you know that you are one of the winners for the 605 creativity contest that was held at www.waynehouchin.com

Check out the podcast that myself, Dana Hocking, and Lee Asher recorded for you guys: http://www.waynehouchin.com/605PodCast.mp3

Also, be sure to check out the news post on the main page of www.waynehouchin.com

Congratulations - we had many entries but your video stood out! I need you to send me an email with your full mailing address as soon as you get a chance. My team & I will be out in Vegas for the next week, but your prizes will be shipped off as soon as I return. Congrats!

.WH // wayne : houchin
magician + visual artist

Ini adalah email yang diberi kepada saya. Saya di antara 5 pemenang 605 Contest Wayne Houchin + Lee Asher. Akhirnya usaha saya tidak sia-sia dan berbaloi. Ribuan terima kasih kepada yang sentiasa menyokong saya dalam bidang magic ini. Terima kasih banyak-banyak. Ini kemenangan untuk diri saya dan rakan-rakan yang sentiasa menyokong saya. Magiccc!!!!

Tuesday, September 8, 2009

Criss Angel Mindfreak at AXN channel.





Sekiranya anda ada astro di rumah jangan ketinggalan untuk menonton Criss Angel Mindfreak musim ke 4 Pukul 10.00 malam di AXN Channel (701). setiap hari Isnin. Sungguh hebat dan menghiburkan, magic yang dipersembahkan oleh beliau membuat mulut saya ternganga besar. Idea-idea magic yang dipersembahkan oleh beliau sangat kreatif, walaupun pernah dipersembahkan musim sebelumnya namun cara persembahannya agak unik dan menarik.

Musim ke 4 ini lebih mesra alam dan lawak. Criss Angel menyerapkan komedi dalam musim ke 4 ini. Ini dapat menarik lebih ramai yang penonton segenap umur. Saya suka melihat wajah-wajah mangsa yang terkejut melihatpersembahan Criss Angel. Saya sedikit tidak bosan melihat setiap episod yang ditayangkan. Malah saya tidak sabar untuk menonton episod seterusnya minggu hadapan.

Saya ucapkan tahniah untuk Criss Angel untuk magic-magic yang dipersembahkan. Walaupun ada segelintir tidak dapat menerima magic yang dipersembahkan oleh beliau, tetapi bagi saya Criss Angel mempersembahkan magicnya untuk menghiburkan yang menonton, jadi tontonlah dengan minda yang terbuka, hiburkan hati dengan magic yang dipersembahkan anda pasti seronok.

Criss Angel musim ke 5 akan muncul tak lama lagi. Jangan ketinggalan untuk melihat musim yang ke 5 " Five Lives". Saya tidak sabar-sabar untuk melihat musim yang ke 5. Magic-magic beliau boleh menjadi inspirasi saya untuk memajukan magic saya...Criss Angel...MAGICCCC!!!!

Monday, September 7, 2009

Terima Kasih Hospital Besar Tawau...



Pada 31 Ogos 2009 lalu, anak aku jatuh sakit. Hampir seminggu juga anak aku jatuh sakit. Namun pada hari tersebut, demam anak ku sangat teruk. Panas badannya tidak susut walaupun diberi makan ubat. Risau juga aku dibuatnya, tanpa membuang masa aku terus bawa anak aku ke Hospital Besar Tawau. Aku dan isteriku membawa anak ku ke tempat pesakit luar, apabila suhu diperiksa panas badan anak ku mencecah 40 darjah celcius. Anak ku diarahkan ke wad kecemasan untuk pemeriksaan lanjut. Aku cemas setelah mengetahui suhu badannya, setelah pendaftaran selesai nama anak ku dipanggil. Aku dan isteriku bawa anak ku segera.

Tiba-tiba Doktor yang bertugas pada masa tersebut menegur aku. " Awak Magic Tawau kan?", Aku tergamam sementara, aku pun mengiakan. Lepas tu doktor tu cakap lagi "Wah boleh la buat magic", aku tersenyum bila dia berkata sedemikian. Dalam keadaan cemas ni pun sempat juga doktor tu suruh aku buat magic. Aku pun suruh rawat anak aku dahulu baru aku buat magic. Aku pun tanya doktor tersebut dari mana tahu tentang magictawau. Dia cakap dia sering mengunjungi laman blog saya dan laman youtube saya. Doktor tu sangat teruja berjumpa saya, hampir semua perjalanan magic saya dia ketahui. Saya boleh anggap doktor tersebut di antara peminat yang sentiasa mengikuti perkembangan magic saya.

Setelah selesai anak aku dirawat, aku pun buat sedikit magic untuk doktor tersebut. Rakan-rakannya yang lain juga turut melihat dan kagum dengan magic yang saya buat. Terima kasih saya ucapkan kepada doktor dan petugas-petugas di wad kecemasan tersebut. Tindakan dan layanan anda saya sangat berpuas hati. Kepada doktor sekiranya anda baca artikel saya ini, saya ucapkan terima kasih atas menyokong karier saya sebagai magician. Saya pun lupa pula tanya nama awak. Apa-apa pun terima kasih banyak-banyak....MAGICCCC!!!!

Thursday, September 3, 2009

Belajar Magic dalam Haiwan Teladan


Rancangan Haiwan Teladan kini masuk musim ke dua. Rancangan ni disiarkan di TV3 sepanjang bulan ramadhan pada pukul 9 pagi. Rancangan ni menceritakan pelbagai cerita menarik dan tauladan yang diadaptasi dari cerita haiwan. Sambil membuat kerja sekolah sambil menonton rancangan ini sangat hebat. Pastinya yang menarik magician "AMAR" turut mengajar magic kepada kanak-kanak yang turut serta dalam rancangan itu. Satu idea yang menarik oleh AMAR. Secara tidak langsung kita dapat berkongsi ilmu magic. Sesiapa yang ingin belajar magic daripada AMAR, jangan lupa tonton rancangan ini. Selain mendapat cerita tauladan tentang haiwan, dapat juga menambah ilmu magic. Terima kasih AMAR untuk rancangan ini....

Saturday, August 22, 2009

Misteri kehilangan budak di Tawau...


Perhatikan dengan teliti gambar di atas. Gambar ini aku dapat sebelum ke tempat berkenaan.


Sebelum aku mulakan cerita ini, aku ingin mengucapkan salam ramadhan untuk semua yang beragama Islam. Berpuasa bagi yang mampu, bagi yang tak mampu sabar je la...huhuhu...

Kita kembali kepada cerita di atas. Seorang budak berumur 7 tahun telah hilang secara misteri di Merotai Tawau. Budak tersebut telah hilang pada hari ahad yang lalu sehingga sekarang belum ditemui lagi. Kisah kehilangan budak ini menjadi buah mulut orang ramai dan kehilangannya masih di anggap misteri. Saya mengehtahui cerita kehilangan budak ini daripada ayah saya yang kebetulan mengajar di kawasan merotai. Ayah saya kata budak ini hilang disembunyi "hantu". Cerita ayah saya ini membuat saya lebih teruja untuk mengetahui dengan lebih mendalam. Ayah menunjukkan gambar yang menunjukkan "Hantu" tersebut dan budak yang disembunyikan.
Gambar ini aku ambil semasa berkunjung ke tempat berkenaan.

Susah juga aku nak tafsirkan sama ada gambar tersebut betul ataupun tidak. Untuk mengetahui kebenaran yang sebenar, saya dan ayah saya pergi ke tempat kejadian itu berlaku. Mak dan isteri saya sedikit risau dengan keputusan yang saya buat. Ayah saya juga sedikit takut dengan tindakan saya. Tetapi saya tidak mahu lepaskan peluang ini untuk melihat kejadian yang sebenarnya berlaku.

Akhirnya ayah bersetuju ke tempat budak itu hilang. Aku, adik ku "Adim" dan ayah pergi ke tempat berkenaan. Aku membawa camera untuk menggambar kawasan berkenaan. Lebih kurang 20 minit, kami sampai ke tempat berkenaan. ramai orang kampung berkumpul di tempat kejadian. Aku dan ayah pergi berjumpa ayah budak tersebut. setelah mendengar cerita daripada ayahnya sendiri barulah kami dapat gembaran yang sebenar.

Menurut cerita ayahnya, sebelum kejadian berkenaan dia telah menebang pokok besar dibelakang rumahnya. Selang sehari kemudian, anaknya hilang secara ghaib. Kehilangan anaknya sekitar waktu maghrib. Pelbagai usaha yang dilakukan oleh ayahnya, termasuk memanggil bomoh dan ustaz. Ayahnya juga turut menyiarkan kehilangan anaknya di dalam surat khabar. Solat hajat secara beramai-ramai juga turut dilakukan. Bomba dan polis juga turut membantu. Namun usaha tersebut tidak mendatangkan sebarang hasil.

Kasihan juga aku melihat ayahnya. Jadi ayah aku memberikan sedikit panduan dan nasihat cara yang betul untuk memohon pertolongan daripada Allah untuk mengembalikan anaknya semula. Ayah aku bukan sembarangan orang, ayah aku berpengalaman besar dalam kejadian mistik begini. Ayah aku juga pernah berhadapan dengan perkara-perkara yang agak misteri begini. Jadi tidak rugi aku mengajak ayah aku ke sini. Setelah panduan dan nasihat diberikan oleh ayah. Kami pergi ke tempat pokok yang dikatakan tempat budak itu disembunyikan.

Kami pun bergerak ke tempat pokok berkenaan. Berbekalkan ilmu yang ada, aku dapat merasakan sesuatu yang ganjil dikawasan rumah budak tersebut. Sukar untuk aku tafsirkan benda yang ganjil itu hanya Allah yang tahu. Aku mengambil beberapa keping gambar dikawasan pokok berkenaan dan Selepas itu barulah kami pulang ke rumah.

Aku dapat tafsirkan ada tiga kemungkinan kehilangan budak tersebut. Pertama kemungkinan budak tersebut lemas di dalam air sungai, memandangkan sungai berada dibelakang rumah budak itu, walaupun usaha mencarinya di dalam sungai sudah pun dilakukan. Kedua, kemungkinan budak tersebut diculik oleh orang. Tetapi agak mustahil berlaku dikampung berkenaan memandangkan kawasan tersebut agak dalam dan jauh dari bandar. Ketiga, disembunyikan oleh Jin. Memandangkan ramai ustaz dan bomoh berkata sedimikian setelah ke tempat kejadian.

Aku berdoa kepada Allah mudah-mudahan budak tersebut kembali ke pangkuan keluarganya. Hanya Allah yang tahu apa yang berlaku. Setiap kejadian ada hikmahnya. Mungkin ini ujian daripada Allah untuk hambanya. Saya boleh anggap kejadian ini sebagai "Misteri....."

Saturday, August 15, 2009

Think Positive...


Gambar di atas adalah gambar aku dan anak aku "Auni". Sebab terjadinya kejadian tersebut adalah berpunca daripada anak aku yang telah menumpahkan bedak dilantai....Jadi aku malas nak bazir bedak tu...aku pun bedak la muka dia dan aku sendiri....macam HANTU dah....Ha,ha,ha

Bukan itu yang aku nak bincang sebenarnya, kali ini aku nak berkongsi pengalaman pahit ketika membuat magic....Ingat magic happy je ke?...ada juga kenangan pahitnya...tapi bila ku cerita kepada rakan-rakan ia menjadi suatu perkara yang lucu....

Ada dua kisah yang ingin aku kongsikan. Pertama, semasa persembahan magic di Perasmian Eastern Plaza Tawau, saya dan 3 orang rakan magic ( Hafiz , Wan dan Along) termasuk adik aku (Miraj) selaku pembantu kami sedang bergegas ke tempat persembahan. Waktu itu ramai sangat pengunjung yang datang. Kami terpaksa berlari-lari anak untuk bertemu pengurus persembahan kami. Asyik kami berjalan tiba-tiba 4 orang anggota Polis menahan kami. Polis itu berkata "Kamu bawa kayu ni nak pukul orang ka?" kata polis itu. Secara tidak langsung semua orang disekeliling kami memerhati kami dengan penuh teliti...MALU GENG!!!!.... lalu aku menjawab " Tak bang, kami nak buat magic kat pentas ni?"...." Apa kamu nak buat? Nak hilangkan orang?" kata polis itu. Oleh kerana semua mata tertumpu pada kami, aku dengan segera menunjukkan magic pada masa itu juga...NAH! apa lagi terkejut beruk polis tu tengok magic ku..orang disekeliling turut bertepuk tangan...Ha,ha,ha,,kami pun dilepaskan oleh polis ter sebut...nasib baik magic tu jadi, kalau tak jadi?

Kita ke kisah yang kedua, cerita ni saya tujukan untuk rakan magic saya Danny dan Max. Kejadian ini berlaku di Sabindo Plaza pada pukul 3.45 ptg. Dua rakan ku ini ingin membeli barangan magic dengan saya. seperti biasa kami berjumpa di Sabindo Plaza. Seperti biasa bila kami berjumpa kami akan berborak kosong mengenai magic. Sambil berborak kami juga akan menunjukkan magic masing-masing. Sedang aku ingin persembahkan magic "Search & Destroy". Tiba-tiba datang seorang "MAK CIK", menyelit melihat magic kami. Aku kehairanan juga, adalam hati aku berkata "ada juga makcik-makcik minat magic ya?". Tapi turut hairan muka kedua-dua rakan aku pucat semacam. Rupa-rupanya "Mak Cik" itu adalah pensyarah mereka. Apa lagi dia bantai terus aku dan rakan-rakan aku. Aku pun mempertahankan apa yang kami buat, dia tanpa memahami memarahi kami tanpa belas kasihan. Geram juga aku mulut celuparnya tu, tapi SABARRRR je la...

Aku hairan juga la, kenapa dia nak sibuk-sibuk hal yang kami buat? lantak mak bapak kami la nak buat magic? Dia sibuk marah-marah apa pasal? Kalau nak tunjuk kuasa sebagai pensyarah jangan la sampai di luar? Hati aku terbakar betul-betul masa tu....Ikutkan hati nak ku magic dia jadi "Penguin" baru dia tau...sekiranya pensyarah tersebut sedang membaca artikel saya ini, saya memohon maaf atas ketelanjuran kata-kata saya ini. Saya harap pensyarah tersebut "berfikiran terbuka" atau dalam bahasa inggeris " Think Positive", saya tidak marah dengan teguran anda, tapi tegurlah secara berhikmah. Lainlah kalau kami hisap dadah ke? Batu ke? aramaite ka? itu memang patut di marah...Ini buat Magic!!! apa barang nak marah....buka itu minda mu...

Itulah kisah-kisah yang ingin saya kongsikan saya harap ini menjadi pedoman untuk rakan-rakan magic yang lain. Saya simpan cerita-cerita ini sebagai kenangan yang indah untuk lebih maju ke hadapan....Magiccc!!!

Itulah kisah yang ingin saya kongsikan.


Tuesday, August 4, 2009

Finish......



Segala-galanya sudah selesai, kami berjaya menyempurnakan tugas saya dan rakan-rakan sebagai magician. Semua berpuas hati dengan persembahan kami. Magic yang kami persembahkan juga cukup mengagumkan yang menonton. Persembahan kami ditunggu-tunggu oleh semua yang hadir pada masa itu. Pada mulanya saya agak cemas juga, bersandarkan pengalaman yang ada semua dapat di atasi.

Persembahan saya dan rakan-rakan lebih kepada Close Up Magic dan Street Magic. 30 miniit yang pertama kami membuat secara Close UP dan 30 minit yang kedua kami buat secara Street Magic. Hari jadi Azmi juga dimeriahkan dengan persembahan tarian "Igal-igal". tarian yang berasal daripada suku kaum Bajau. Juga tidak ketinggalan tarian moden iaitu "Shuffle". Hebat juga persembahan mereka.

Selepas membuat persembahan dihari jadi Azmi kami terus ke Ekspo Beli Barangan Buatan Malaysia. Sekali lagi kami menggamatkan suasana di sana. Ramai yang kagum melihat persembahan magic kami. Kami lagi bersemangat dengan respon yang diberi. Hinggakan kami berasa penat. Sampai mabuk kami dibuatnya...Terima kasih rakan-rakan dari BRONEO MAGIC..we are good Magician Team... terima kasih juga untuk keluarga Azmi menjemput kami untuk membuat persembahan hari jadi anaknya...MAGICCCC!!!!

Friday, July 31, 2009

Selamat Hari Jadi Azmi...


Esok saya dan rakan-rakan magic akan membuat persembahan sempena hari jadi adik Azmi (MegaMagicTawau). Dia di antara peminat setia magic saya. Dia juga pelanggan tetap magictawaushop. Saya kagum dengan adik Azmi, semangat untuk belajar magic sangat tinggi dan berkobar-kobar....Saya dengar sampai demam....eh2 adik Azmi..Jangan memudaratkan diri ya dik...Utamakan yang lebih utama...Saya dan rakan-rakan akan membuat persembahan selama 1 jam...hadirin yang hadir dijangkakan ramai....bukan setakat silap mata je..tarian Igal-Igal pun turut ada...WOW!!! tak dapat saya gambarkan suasana esok... Abang akan buat magic yang gempak untuk adik esok..Tunggu...MAGICCCC!!!!

Thursday, July 30, 2009

Kempen Beli Barangan Buatan Malaysia



Kempen Beli Barangan Buatan Malaysia bakal dilansungkan di Tawau Sabah. Kempen ini akan diadakan selama 5 hari bermula 1 Ogos - 5 Ogos 2009. Ini bertujuan bagi menggalakkan rakyat Malaysia untuk membeli barang barangan buatan Malaysia. Secara tidak langsung ia dapat meningkatkan ekonomi negara Malaysia. Tidak ketinggalan juga bagi saya magictawau akan turut bersama-sama memeriahkan lagi kempen tersebut. Saya akan berada di Galeri "Impian Pengantin" akan membuat persembahan magic serta mempromosi perkhidmtan magic saya. Ini peluang keemasan anda melihat magic saya secara LIVE. Pasti akan bergegar kempen yang berlangsung di Tawau ini. Terima kasih Kak Siti Norbayah memberi sedikit ruang untuk mempromosikan magic saya. Galeri kakak pasti akan ramai dikunjungi selama kempen tersebut. sahut cabaran untuk membeli barangan buatan malaysia.

KEMBEN BELI BARANGAN BUATAN MALAYSIA

TARIKH : 01 OGOS 2009
MASA : 4.00 Ptg

Jangan lupa bertemu saya di galeri "Impian Pengantin"

Friday, July 24, 2009

Ellusionist Performance Champion 2009


Inilah yang ditunggu-tunggu selama ini. Bagi anda yang bergelar magician inilah peluang anda mempamerkan dan menunjukkan bakat anda kepada dunia. Pertandingan ini dibuka kepada magician di seluruh dunia. Sekiranya anda tahu membuat persembahan magic yang terdapat di Ellusionist. Rakamkan dan hantarkan video anda kepada mereka. Tidak mustahil anda boleh digelar Ellusionist Performance Champion 2009. Saya juga tidak ketinggalan untuk menyertai pertandingan ini. Berbekalkan pengalaman dan kebolehan yang ada, saya akan sahut cabaran ini. Ayuh magician semua tunjukkan bakat anda....

Terdapat beberapa peraturan untuk menyertai pertandingan ini. Antaranya:

  1. Entrants of the contest must be members of the Ellusionist forums in good standing (That means you’re not banned). Elites and Moderators are eligible, but staff members are not. That means Joe Hadsall’s gothic sponge bunnies routine doesn’t stand a chance.
  2. Your video MUST INCLUDE AT LEAST TWO GENUINE AUDIENCE MEMBERS! Trust us: We’ll catch stooges and plants.
  3. You can enter as many as THREE videos.
  4. Your video must include at least one product produced or taught by Ellusionist. That can be a deck of Ghosts, or Ringtone. It can be Two Card Monte, or a double lift. We’re looking for either an Ellusionist signature product or an effect taught and/or made by an Ellusionist artist.
  5. Maximum video time is 10 minutes. (That means if your routine is so long that it takes multiple parts to post, it’s too long.) There is no minimum time.
  6. The video must have been filmed no earlier than May 20, 2009.
  7. The person submitting the video must be the person performing in the video.
  8. Only one performer can be featured in a video.
  9. Videos must be submitted to the Member Videos forum on forums.ellusionist.com, and must abide by that forum’s submission policies.
  10. Basic video effects will be allowed. You can produce a fancypants graphic introduction if you want. HOWEVER: The routine must be featured in ONE CONTINUOUS TAKE. Videos that feature breakaway edits will be frowned upon by judges.
  11. MOST IMPORATNT: We’ll say it again, this is about how you CONNECT with your spectators. Your chops and skills are exciting, what we’re looking for is your ability to leave your spectators with that unforgettable feeling.
Tarikh tutup pertandingan ini pada 24 Ogos 2009.

Bagaimana mereka menilai persembahan anda?

  • Judges will review entries as they are posted. (Remember, with judges including Justin Miller and Brad Christian, you’d better bring your A-Game)
  • As with many performance-based competitions, judging will be subjective. They will look for a performer’s charisma, patter and/or presentation, creativity and execution.
  • Video production and quality will also play a part. You won’t need an expensive camera, but you won’t want to film this on your cell phone, either.

Get out there. Drop some jaws. Record said jaws dropping. And claim your prize. Good luck!

RULES QUESTIONS WILL BE ANSWERED IN THIS THREAD ON THE ELLUSIONIST FORUMS

Tuesday, July 21, 2009

My second baby....


Alhamdullilah, syukur kehadrat Allah SWT. Hari ini merupakan sejarah yang tidak akan ku lupakan seumur hidupku. Tepat pukul 6.40 pagi lahirlah anak aku yang ke-dua. Semuanya berada dalam keadaan selamat, ibu dan anak dapat keluar dari hospital sekitar pukul 2.00 petang. Serikandi yang lahir ini menyerikan lagi kehidupan keluarga ku. Aku bersyukur pemberian Tuhan yang paling bernilai dan berharga. Aku menganggap ini adalah sebahagian "magic daripada Tuhan". Dia maha berkuasa atas segalanya. Nama yang aku berikan untuknya adalah "AULIA"....Yang Beragama..Alhamdulillah....

Thursday, July 16, 2009

Beware person use my name...


I hope All magictawau readers beware a person was use my username and profile. This person want to fall my reputation, my career and my life. I dont know why that person do this? I think his CRAZY people or jealous my MAGIC POWER....I will report that person to police...THANKS YOU for all magictawau friends....

Monday, June 29, 2009

Hubungi Kami:


Sekiranya anda berminat dengan Perkhidmatan kami sama ada ingin belajar silap mata atau tempahan silap mata atau apa sahaja, anda boleh hubungi kami:

Magictawau Team
Tawau Sabah

No h/p : 017-8201504
email: tawaumagic@gmail.com

Monday, May 4, 2009

Spelling Competition at SK Perdana


Esok akan diadakan pertandingan Spelling peringakat zon Tawau. Sekolah saya telah menjadi tuan rumah untuk pertandingan tersebut. Saya telah dilantik menjadi AJK pendaftaran dan AJK PA sistem. Dalam kesempatan ini juga saya tidak ketinggalan untuk mempersembahkan magic pada hari tersebut. saya berbesar hati untuk membuat persembahan pada hari tersebut. dapat lagi saya memperkembangkan sayap saya kepada sekolah-sekolah lain. Saya bersandarkan pengalaman sedia ada, walaupun majlis biasa, tapi saya akan buat persembahan 5 bintang untuk hiburan esok hari...MAGICCCC!!!

Friday, May 1, 2009

Berjaya dan success.... (Gambar Perform Magic di Eastern Plaza)








Latihan dan usaha kami sehari semalam akhirnya berjaya menghiburkan orang ramai yang hadir pada hari tersebut. Saya dan rakan-rakan merancang dan membuat latihan sehingga 2.30 pagi untuk memberjayakan persembahan tersebut. Kehadiran orang ramai sedikit mengetarkan jantung kami. Berkat usaha yang gigih usaha kami berjaya menghiburkan orang ramai. Terima kasih untuk rakan-rakan magic saya Hafiz, Wan dan Along kerana menjemput saya untuk memeriahkan lagi acara tersebut. Jemputan kamu menambahkan lagi pengalaman saya tentang dunia persembahan magic. Yakin dan percayalah....."jika kita berada di hadapan jangan sesekali kita undur ke belakang".....nasihat ini untuk rakan-rakan magic saya....MAGICCCC!!!!

Thursday, April 30, 2009

Mesyuarat Tergempar!!!






Hari ini aku dan rakan-rakan ku terpaksa membuat mesyuarat tergempar. Satu berita yang amat mengejutkan kami. Sehinggakan darah kami berderau ketakutan menerima berita tergempar ini. Jantung dan fikiran kami kusut untuk seketika. Tanpa membuang masa Hafiz dan Wan bergegas ke rumah aku untuk membuat mesyuarat tergempar.

Eastern Plaza Tawau telah menjemput kami untuk membuat persembahan magic pada 01Mei 2009 dan 03 Mei 2009. Majlis tersebut dihadiri Ketua Menteri Sabah Dato' Musa Aman yang akan turut merasmikan majlis tersebut. Jemputan di saat-saat akhir begini membuatkan kami panik dan gelabah seketika. Setelah berunding dan berbincang kami menganggap ini adalah satu cabaran untuk kami. Kami beranikan diri dan yakinkan diri untuk menyahut cabaran ini.

Kami merancang magic-magic yang sesuai untuk dipersembahkan pada hari tersebut. Bermacam-macam idea yang dikeluarkan. Namun kami memutuskan untuk membuat magic yang bersesuaian dengan suasana dan keadaan. Perbincangan kami hingga ke larut malam. Setelah menyenaraikan magic yang bakal dipersembahkan, kami menilai dari segi impaknya kepada penonton. Kata putus tidak dapat kami buat memandangkan masa amat singkat disebabkan malam kian gelita.

Kami membuat keputusan untuk membuat latihan pada keesokan harinya selepas selesai persekolahan aku. Tunggu Eastern Plaza Tawau!!!!...kami akan gempakkan anda semua di sanaaaaaaaaaa...........(dengar-dengar Stacy datang membuat persembahan juga....alamak terlebih sudah!!!)...apa-apa pun MAGICCC!!!!