Saturday, August 15, 2009

Think Positive...


Gambar di atas adalah gambar aku dan anak aku "Auni". Sebab terjadinya kejadian tersebut adalah berpunca daripada anak aku yang telah menumpahkan bedak dilantai....Jadi aku malas nak bazir bedak tu...aku pun bedak la muka dia dan aku sendiri....macam HANTU dah....Ha,ha,ha

Bukan itu yang aku nak bincang sebenarnya, kali ini aku nak berkongsi pengalaman pahit ketika membuat magic....Ingat magic happy je ke?...ada juga kenangan pahitnya...tapi bila ku cerita kepada rakan-rakan ia menjadi suatu perkara yang lucu....

Ada dua kisah yang ingin aku kongsikan. Pertama, semasa persembahan magic di Perasmian Eastern Plaza Tawau, saya dan 3 orang rakan magic ( Hafiz , Wan dan Along) termasuk adik aku (Miraj) selaku pembantu kami sedang bergegas ke tempat persembahan. Waktu itu ramai sangat pengunjung yang datang. Kami terpaksa berlari-lari anak untuk bertemu pengurus persembahan kami. Asyik kami berjalan tiba-tiba 4 orang anggota Polis menahan kami. Polis itu berkata "Kamu bawa kayu ni nak pukul orang ka?" kata polis itu. Secara tidak langsung semua orang disekeliling kami memerhati kami dengan penuh teliti...MALU GENG!!!!.... lalu aku menjawab " Tak bang, kami nak buat magic kat pentas ni?"...." Apa kamu nak buat? Nak hilangkan orang?" kata polis itu. Oleh kerana semua mata tertumpu pada kami, aku dengan segera menunjukkan magic pada masa itu juga...NAH! apa lagi terkejut beruk polis tu tengok magic ku..orang disekeliling turut bertepuk tangan...Ha,ha,ha,,kami pun dilepaskan oleh polis ter sebut...nasib baik magic tu jadi, kalau tak jadi?

Kita ke kisah yang kedua, cerita ni saya tujukan untuk rakan magic saya Danny dan Max. Kejadian ini berlaku di Sabindo Plaza pada pukul 3.45 ptg. Dua rakan ku ini ingin membeli barangan magic dengan saya. seperti biasa kami berjumpa di Sabindo Plaza. Seperti biasa bila kami berjumpa kami akan berborak kosong mengenai magic. Sambil berborak kami juga akan menunjukkan magic masing-masing. Sedang aku ingin persembahkan magic "Search & Destroy". Tiba-tiba datang seorang "MAK CIK", menyelit melihat magic kami. Aku kehairanan juga, adalam hati aku berkata "ada juga makcik-makcik minat magic ya?". Tapi turut hairan muka kedua-dua rakan aku pucat semacam. Rupa-rupanya "Mak Cik" itu adalah pensyarah mereka. Apa lagi dia bantai terus aku dan rakan-rakan aku. Aku pun mempertahankan apa yang kami buat, dia tanpa memahami memarahi kami tanpa belas kasihan. Geram juga aku mulut celuparnya tu, tapi SABARRRR je la...

Aku hairan juga la, kenapa dia nak sibuk-sibuk hal yang kami buat? lantak mak bapak kami la nak buat magic? Dia sibuk marah-marah apa pasal? Kalau nak tunjuk kuasa sebagai pensyarah jangan la sampai di luar? Hati aku terbakar betul-betul masa tu....Ikutkan hati nak ku magic dia jadi "Penguin" baru dia tau...sekiranya pensyarah tersebut sedang membaca artikel saya ini, saya memohon maaf atas ketelanjuran kata-kata saya ini. Saya harap pensyarah tersebut "berfikiran terbuka" atau dalam bahasa inggeris " Think Positive", saya tidak marah dengan teguran anda, tapi tegurlah secara berhikmah. Lainlah kalau kami hisap dadah ke? Batu ke? aramaite ka? itu memang patut di marah...Ini buat Magic!!! apa barang nak marah....buka itu minda mu...

Itulah kisah-kisah yang ingin saya kongsikan saya harap ini menjadi pedoman untuk rakan-rakan magic yang lain. Saya simpan cerita-cerita ini sebagai kenangan yang indah untuk lebih maju ke hadapan....Magiccc!!!

Itulah kisah yang ingin saya kongsikan.


1 comment:

My Six Abs Journey said...

Haha..Yabah..Thanks bro kongsi Cerita Lawak tu.. - Danny -