Wednesday, July 27, 2011

Berterep (Berlagak)


Semakin lama semakin ramai magician yang timbul sejak kebelakangan ini, aku sangat berbangga dengan perkembangan ini. Kini silap mata mula mendapat tempat masyarakat di Malaysia, perjuangan aku dan rakan-rakan magic yang lain tidak mengecewakan. Malah kini hampir disemua negeri ada magician-magiciannya tersendiri.

Kebanyakkan yang aku jumpa magician yang lebih kepada street magic. Kebanyakkan yang minat adalah golongan remaja dan murid sekolah menengah. Apa yang mengejutkan saya perempuan pun mula ada yang meminati silap mata. Tidak silap saya ada seorang magician perempuan dari Johor, masih bersekolah tapi sudah buat persembahan di atas pentas. Bagussss bah.

Namun apa yang mengecewakan saya, ada segelintir magician yang baru ini berterep (berlagak) atau dalam bahasa lain KUMPAU...... Baru buat beberapa trick sudah rasa hebat macam David Blaine, yang hampehnya siap memperkecilkan magician yang lain. Kalau hebat ndak apa juga. Ini hampeh!!!!! bila suruh buat magic begegar tangannya...... tapi di facebook temberang berabisan...... ada yang siap tumpang glamour, konon-kononnya dia join Magictawau Team.... Pigi daa......

Aku ndak kisah kalau mereka guna nama ku untuk buat magic dimana-mana sahaja. Asalkan nama Magictawau tidak dibikin buruk-buruk sudah. Aku tidaklah sehebat yang disangka, cuma nama tu adalah maruah, silap hari bulan nama tu boleh menjatuhkan kita. Nasihat saya kepada magician yang baru berjinak dalam magic, sentiasalah merendah diri dan jangan putus-putus menuntut ilmu silap mata hanya sekerat jalan. Janganlah memperlekehkan magician yang lain tidak kira sama ada magicnya hebat atau tidak. Kita sesama rakan magic sepatutnya memberi sokongan dan membantu bukan mengutuk. Aku kenal magician-magician yang terawal di Malaysia ni. Jadi janganlah cuba berterep ok. Sikap sedemikian tidak bawa kamu kemana-mana.
4 comments:

Anonymous said...

i like magic,huhu so bila lar kuno kmu mw wt show d kenigau,,,

magictawau said...

bah klu ada jemputn k sana.....insyaAllah...

Avinz said...

itulah tu..bnyk bh tu yg tambirang...berlagak pro..pui..tpi inda apa bh...btul ckp ko tu bro...hrus sntiasa mrendah diri,dan belajar dan terus belajar...^_^ kalau p keningau,jan lupa sound2 d fb ..kasi ramai2 bah..

magictawau said...

ok...jgn risau...nnt ku sound syak...